"Лакталис" (Lactalis), най-голямата компания за млечни продукти в света, обяви днес, че ще запази дейността си в Русия, за да снабдява местния пазар на хранителни стоки, след като френският му аналог "Данон" (Danone) съобщи, че ще отстъпи контрола върху млечния си бизнес в страната, предаде Ройтерс.

"Решихме на този етап да останем в Русия", каза говорител на компанията пред Ройтерс. "Смятаме, че изпълняваме мисията ни да изхранваме цивилното население".

Сблъсквайки се с геополитическо противопоставяне заради инвазията на Москва в Украйна, много мултинационални компании се отказаха от руските си активи. Изявлението на "Данон" последва това на "Нисан" (Nissan) по-рано през седмицата, в което японският автомобилостроител съобщи, че ще прехвърли активи на руската държава.

Някои западни компании за хранителни стоки като "Лакталис" обаче избраха да останат в Русия, изтъквайки ролята си за доставки на стоки от първа необходимост.

Частната компания "Лакталис" има четири завода за преработка на мляко и около 1900 души персонал в Русия. Страната е осигурила около 1 на сто от световните продажби за 22 милиарда евро (21,39 милиарда долара) на компанията миналата година.

Групата е спряла промишлените си инвестиции и рекламна кампания в Русия и е отделила местния си бизнес от останалите си дейности, заяви говорител на компанията, добавяйки, че тя няма контакти с властите в Москва.

"Лакталис" запази присъствието си в Украйна, където има три производствени обекта и около 850 души персонал.

Заводите са на територия, контролирана от Украйна, близо до фронтовите линии в източната и южната част на страната и няколко пъти спираха работа от съображения за сигурност.

Преди войната украинският бизнес на "Лакталис" е генерирал подобни на тези в Русия продажби, съобщи групата.

В България компанията "Лакталис" е известна със своите емблeмaтични продукти от марката President.