Мултинационалният производител на хранителни стоки с централа в Париж "Данон" (Danone) обяви, че ще се откаже от бизнеса си с "млечни и растителни продукти" в Русия, информира Франс прес.

Това е по-голямата част от дейността на компанията в страната и след нейното прекратяване тя на практика ще запази само своето участие на руския пазар на детски храни, отбелязва агенцията.

Сделката, която може да коства на "Данон" до 1 милиард евро, е поредното "скъпо напускане" на Русия от страна на мултинационална компания, пише Ройтерс.

"Данон" обяви, че нетните продажби, които е реализирало руското й подразделение през първите 9 месеца на годината, възлизат на около 5 процента от целия оборот на компанията за този период. В съобщението на корпорацията не се посочва нито кой ще поеме бизнеса й с "млечни и растителни продукти" в Русия, нито кога ще стане това, отбелязва Франс прес.

През март, малко след началото на руската военна инвазия в Украйна "Данон" обяви, че преустановява инвестициите си в Русия.