Общият брой на сертифицираните проекти по Закона за насърчаване на инвестициите от началото на годината до 7 декември е 30, с планирани инвестиции на обща стойност 1,214 млрд. лв. и 2617 нови работни места. За същия период на 2020 г. има 30 сертифицирани проекта за 719,2 млн. лева. Разликата между двата периода е 400 млн. лв. планирани инвестиции. Това каза служебният министър на икономиката Даниела Везиева по време на парламентарния контрол, цитирана от БТА.

Само през последните два месеца са стартирали нови инвестиции за близо 150 млн. лева с над 500 работни места - високотехнологични фабрики - Благоевград, Пловдив, разширение такива в София, Костинброд и други. Това е доказателство, че работата на служебния кабинет за промяна на модела на поведение в посока на това, че опитваме да спрем нелоялни практики и корупционни схеми дава своя резултат, заяви министърът.

Тя цитира последните ревизирани данни на НСИ за БВП през третото тримесечие, според които по предварителни данни измерваният ръст на БВП е 4,6 на сто. Това нарежда България в над средното ниво за ЕС - 4,1 на сто, а в Еврозаната - 3,9 на сто.

За заявените 600 намерения за инвестиционно планиране министърът каза, че търговските служби на министерството работят по тях и ще има информация за работата в края на годината.

Тя изтъкна, че към момента в Българската агенция за инвестиции се работи по 45 работни проекта с планирани инвестиционни намерения за около 20 млрд. лв., като в следващите до 12 месеца ще се работи по тях.

Само през оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" са изплатени 414 млн. лева. От тях над 160 млн. лв. - в последните два месеца, само схемата за малки предприятия с над 500 000 лв. оборотни средства.

Към момента са подпомогнати 3467 фирми, с които са сключени договори. Предстои до края на месеца да се сключат още 800.