"България има натрупан достатъчно опит и е готова да привлича инвестиции не само в добив на суровини, а и във сфери с висока добавена стойност. Очакваме стратегически инвеститор от Германия, който да издигне на качествено ново ниво отношенията между бизнеса и институциите". Това заяви държавният глава Румен Радев, който проведе среща с президента на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

Двамата са разговаряли в рамките на Срещата на върха на Инициативата "Три морета", домакинствана тази година от президента Румен Радев в София. В срещата са участвали Атанас Пеканов, заместник министър-председател по управление на европейските средства и министърът на външните работи Светлан Стоев.

Президентите Радев и Щайнмайер са отбелязали отличния политически диалог и сътрудничество в сферата на икономиката, което запазва позитивната си динамика въпреки последиците от пандемията. Обща е била позицията, че професионалното обучение, което страната ни развива с подкрепата на Германия, е инвестиция в последващото разширяване на двустранния икономически и инвестиционен обмен.

Сничка: БТА

"Германия подкрепя напълно целите на инициативата "Три морета" - да се укрепи свързаността, сигурността и добруването между народите", каза президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, чиято страна е партньор на инициативата, заедно със САЩ и ЕК, на президентския панел на бизнес форума в рамките на Шестата среща на върха на инициативата "Три морета" в София.

"Искаме да се ангажираме още повече за изпълнението на тази цел, особено когато конкретните проекти съвпадат с нашата визия за по-зелена Европа... С Европейския зелен пакт и с инструмента за възстановяване NextGenerationEU вече разполагаме с два много силни инструмента за преодоляване на икономическата ситуация след COVID-19", посочи той.

ЕС имаше среща на върха на 15 юни и там бяха отправени послания за подновено трансатлантическо сътрудничество, насочено към времената след COVID-19. Благодарен съм, че отминаха времената, когато не си говорехме, и сега вече имаме взаимно уважение и ново начало на партньорството, каза Франк-Валтер Щайнмайер.