Възможността за изключване на "зелените" инвестиции от пресмятането на дефицита в ЕС ще бъде част от обсъжданията при преразглеждане на бюджетните правила на ЕС, заяви днес заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, цитиран от Ройтерс.

Идеята за изключване на инвестициите, които биха помогнали за предотвратяване на климатичните промени, е да бъде подкрепена амбицията на блока до 2050 година да сведе до нула нетните емисии на въглероден диоксид. Изключването на инвестиции в такива проекти е наречено от служителите на ЕС като "златно правило".

"Очевидно въпросът за златното правило по един или друг начин ще бъде част от обсъждането на фискалната рамка на ЕС", каза Домбровскис пред журналисти след днешния втори ден от неформалната среща на финансовите министри на ЕС в Бърдо при Кран, Словения.

На двудневния форум министрите обсъдиха как да бъдат променени бюджетните правила, така че да отговарят по-добре на променените икономически реалности, след като правилата за бюджета на ЕС, които сега са замразени до края на 2022 година, бъдат възстановени от 2023 година.