Персоналът и клиентите на Morgan Stanley няма да имат право да влизат в офисите на банката в Ню Йорк, ако не са напълно ваксинирани, съобщиха сшетошните агенции, като се позоваха на източник, запознат с въпроса, съобщи Ройтерс (Reuters).

Служителите, клиентите и посетителите ще трябва да удостоверят, че са напълно ваксинирани, за да имат достъп до офисите на банката в Ню Йорк и Уестчестър (окръг в щата Ню Йорк), съобщи източникът късно във вторник.

Служителите, които не са напълно ваксинирани, ще трябва да работят дистанционно.

Новата политика ще влезе в сила на 12 юли, каза източникът, добавяйки, че тя ще позволи премахването на свързаните с COVID ограничения - носене на маски и поддържане на физическа дистанция в офис помещенията.

Morgan Stanley вече е обособил работни пространства за ваксинация в някои подразделения, според Financial Times, който първи съобщи новината.

Банката също така разхлабва ограниченията за ваксинирания персонал, като отпада изискването за всекиневна здравна проверка за тези, които искат да влязат в офиса или да посетят клиенти.

Политиката на Morgan Stanley за ваксиниране е най-строгата досега сред големите банки на Уолстрийт, които бяха в челните редици на усилията да убедят работниците да се върнат в офиса, отбеляза FT.

По-рано този месец конкурентът Goldman Sachs задължи персонала да разкрива статуса си за ваксинация, но неваксинираният персонал има право да влиза в сградите, стига да носи маски и да спазва социална дистанция.

В JPMorgan Chase ваксинирането все още е доброволно.

През декември 2020 г. американската комисия за равни възможности за заетост, която има статут на федерална агенция, даде зелена светлина на фирмите да забраняват на неваксинирания персонал достъп до работните места, с изключение на случаи на отказ по религиозни и медицински причини.

През февруари главният изпълнителен директор на Barclays Джес Стейли заяви, че работата от вкъщи "не е устойчива". На виртуална среща на Световния икономически форум той каза: "Все повече ще бъде предизвикателство да се поддържа културата и сътрудничеството, които тези големи финансови институции се стремят да имат и трябва да имат", коментира Стейли, цитиран от BBC

Междувременно проучване, публикувано от британската медия миналия месец, показа, че почти всички от 50-те най-големи (анкетирани) работодатели във Великобритания заявиха, че не планират да връщат служителите си на пълно работно време в офиса.