Председателят на съвета на директорите на китайския гигант в областта на недвижимите имоти Евъргранде (Evergrande), който е на ръба на фалита, увери служителите си, че групата ще излезе от най-мрачния си период, съобщи днес местна медия, цитирана от световните агенции.

Компанията, която е потънала в дългове за над 300 милиарда долара, се опитва да потуши гнева на ограбени собственици и инвеститори, припомня БТА.

В писмо до персонала по повод фестивал в средата на есента Сюй Цзяин, основал групата през 1996 година, изразява твърдо убеждение, че Евъргранде ще е в състояние да излезе от най-мрачния си период, информира икономическият всекидневник "Секюритис таймс", цитиран от Франс прес.

Ръководителят дава уверение, че строителните работи ще бъдат изцяло възстановени, за да бъде постигната основната цел - да се гарантира предаването на готовите жилища на собствениците, а той ще отговори на купувачите, инвеститорите, партньорите и финансовите институции.

Със съмвестните усилия на ръководството и сътрудниците на всички равнища ще се борим упорито и скоро ще излезем от тези тъмни времена, за да можем бързо и цялостно да възстановим работа и производство, пише председателят на борда. Той благодари на служителите за упорития труд.

Сюй Цзяин обаче не уточнява как компанията ще се справи с настоящата ситуация и ще постигне поставените си цели, отбелязва Ройтерс.

Изявлението идва, в момент когато Хонконгската борса се опитва да се стабилизира след вчерашния спад от над 3 процента, провокиран от опасенията за възможен фалит на Евъргранде. Борсите в континентален Китай все още са затворени днес заради празниците.

След тридневен празничен уикенд борсата в Токио тази сутрин също отчете силен спад, следвайки световните търговски площадки, включително и Уолстрийт.

Гигантът в недвижимите имоти призна миналата седмица, че е поставен под огромен натиск и предупреди, че може да не изпълни финансовите си ангажименти, припомня АФП.