Задлъжнялата китайска компания за недвижими имоти Евъргранд груп (Evergrande Group) продава акции в Шънцзин банк (Shengjing Bank) за 9,993 милиарда юана (около 1,546 милиарда долара), за да си осигури ликвидност. Това се посочва в заявка на компанията, публикувана днес на сайта на Хонконгската фондова борса и цитрана от Ройтерс и БТА.

Според документа Евъргранд ще продаде 1 753 157 895 акции на цена от 5,7 юана (около 88 цента) всяка на държавната компания Шънян Шънцзин файненс инвестмънт груп (Shenyang Shengjing Finance Investment Group). Това е 19,33 процента от съществуващия емитиран акционерен капитал на Шънцзин банк, се посочва в заявлението.

В графата "причина за сделката" е указано, че проблемът с ликвидността на Евъргранд се е отразил значително на Шънцзин банк. Продажбата към държавна компания ще спомогне да се стабилизира дейността на банката, а също и ще увеличи и запази стойността на 14,75 процента от акциите на Шънцзин банк, които ще останат притежание на компанията за недвижими имоти.

Шънцзин банк има изискване след приключването на сделката Евъргранд груп да използва приходите за погасяване на съответните финансови задължения към банката, се посочва в документа.

На държавни компании и подкрепяни от правителството строителни фирми е било предложено от властите да купят някои от активите на Евъргранд груп, която е на ръба на фалита.

На 14 септември компанията за недвижими имоти съобщи на Хонконгската фондова борса, че две от дъщерните й дружества не са изпълнили задължения по продукти за управление на активи за 934 милиона юана (около 145 милиона долара). Според документа това би могло да доведе до кръстосан дефолт (неизпълнението на едно дългово задължение се разглежда като дефолт и по друго - бел.ред.), което ще се отрази крайно отрицателно на дейността на Евъргранд.

Коефициентът на необслужваните кредити на банката е бил 3,04 процента в края на юни и е над средния за сектора от близо 2 процента.