Китайският гигант в областта на недвижимите имоти Евъргранде (Evergrande) е на ръба на фалита и според анализатори евентуалният му крах може да има мащабни последици, излизащи дори извън границите на Китай, пише Си Ен Би Си.

"Фалит на Евъргранде би бил най-големият тест, пред който китайската финансова система се е изправяла от години", посочва Марк Уилямс, главен икономист за Азия в Кепитъл икономикс (Capital Economics), цитиран от БТА.

След години на бърз растеж и разрастване на активите в периода на бум на китайската икономика, сега компанията е натрупала огромни дългове от 300 млрд. долара.

Най-задлъжнелият строителен предприемач в света се затруднява да плаща на доставчиците си и за две седмици два пъти предупреди инвеститорите, че може да обяви дефолт по задълженията си.

По-рано тази седмица Евъргранде прогнозира, че след месеци на спад продажбите на недвижими имоти вероятно ще продължат да намаляват и през септември, което ще задълбочи още повече проблема му с притока на средства.

Компанията е толкова голяма, че последиците от евентуалния й фалит ще засегнат не само китайската икономика, но ще се разпространят и до други пазари.

Банките също реагираха на намаляването на паричните потоци и някои финансови институции в Хонконг, включително Ейч Ес Би Си (HSBC) и Стандард чартърд (Standard Chartered), отказаха да отпускат нови кредити на купувачи на имоти в два незавършени жилищни проекта на Евъргранде, съобщи Ройтерс.

Рейтинговите агенции няколко пъти понижиха рейтинга на компанията, посочвайки като основание проблемите й с ликвидността. Затрудненията на Евъргранде се задълбочиха миналата година, когато китайските власти въведоха нови правила за строителните предприемачи. Тези мерки определиха лимит за дълга според съотношението му към капиталовия приток, активите и капиталовите нива на съответната фирма.

Акциите на Евъргранде се сринаха с близо 80 на сто тази година, а търговията с облигациите й неколкократно бе спирана от китайските фондови борси през последните седмици.

Компанията е вторият по големина строителен предприемач в Китай по продажби с над 1300 проекта в повече от 280 китайски града.

Подразделението й за управление на недвижими имоти участва в близо 2800 проекта в над 310 града на страната.

Групата има седем подразделения, които се занимават с широк спектър от дейности, включително електромобили, здравни услуги, потребителски продукти, видео и телевизионни продукции и дори с тематичен парк.

Концернът има 200 000 служители, но непряко създава над 3,8 милиона работни места всяка година, се посочва в корпоративния сайт.

Акциите и облигациите му са включени в борсови индекси в цяла Азия.

Евентуален крах би засегнал банки, доставчици, купувачи на жилища и инвеститори.

Според анализатори правителството вероятно ще се намеси заради значимостта на Евъргранде.

"Евъргранде е толкова важен строителен предприемач, че ако нещо му се случи, това ще бъде силен сигнал. вярвам, че ще има някакви помощни мерки от централното правителство или дори от централната банка" в опит да се спаси компанията, казва Дан Уанг, икономист в Хан Сън банк (Hang Seng Bank).

Според други анализатори е по-вероятно да се стигне до преструктуриране.