Печалбата на американският софтуерен концерн Майкрософт (Microsoft) за четвъртото тримесечие на финансовата му година надмина очакванията на анализаторите с близо 4 млрд. долара, предадоха световните агенции.

Продажбите на Майкрософт са се повишили с 12 процента, което е довело до приходи от 33,7 млрд. долара и чиста печалба от 13,2 млрд. долара. Експертите очакваха за последното тримесечие на финансовата си година компанията да отчете приходи от 32,8 млрд. долара и чиста печалба от 9,4 млрд. долара, отбелязва в . "Ню Йорк таймс".

Към момента пазарната капитализация на концерна е над 1 трлн. долара.

Сред основните двигатели за развитието на компанията е популяризацията на разнообразните й облачни услуги, посочва изданието, цитирано от ТАСС. Броят на потребителите на облачната услуга за обработка на данни Азур стек (Azure Stack) през последната година например е скочил с 68 процента. Това е допринесло за привличане на около 13 млрд. д. на годишна основа.

Макрософт, основана през 1975 г. от Бил Гейтс и Пол Алън, е сред световните лидери в производството на софтуер за различни устройства - от персонални компютри до мобилни телефони.