Новият седми блок на АЕЦ "Козлодуй" се очаква да бъде въведен в експлоатация през 2034 г. България също така започва и процедурата по ОВОС за осми блок на централата. И двата блока ще се правят с технология AP 1000. Това стана ясно от думите на министър Румен Радев, който участва взе участие във форума "Възможностите на ядрените технологии за декарбонизация на енергетиката в Европа - технологии, проекти, услуги". Той се организира от Българския енергиен и минен форум, а медиен партньор е 3eNews.

Радев уточни, че на днешното си заседание правителството е решило да започне процедурата по оценка на въздействие на околната среда по отношение на изграждането на 8 блок на АЕЦ "Козлодуй". Процедурата трябва да бъде съгласувана на ниво Европейски съюз и да бъде одобрена от всички страни - членки. За Седми блок процедурата по ОВОС е завършена като това отне години. "Нашатеа цел е към 2034 г. да имаме присъединен и функциониращ Седми блок на АЕЦ "Козлодуй". А след това, между 2 и 3 години, да влезе в експлоатация и Осми блок", обясни министърът по време на конференцията. Първоначалните идеи на правителството бяха до 2033 г. Седми блок да бъде готов и включен към енергийната система.

Приблизително в този момент се очаква да започне и рязкото ограничаване на работата на въглищните централи у нас.

Той уточни, че се очаква в рамките на следващия месец да бъде подготвено и междуправителствено споразумение между България и САЩ, за да може страната ни да се възползва от технологията AP 1000 на компанията "Уестингхаус". Това споразумение трябва да бъде ратифицирано от бълагрския парламент и американския сенат. Тази технология ни дава не само ново съоръжение за ядрения островв, но и обмяна на опит, информация, развитие на кадри. С подобно решение ще се развива преработката и съхранение на високорадиоактивни отпадъци, които остават след работата на блока.

Министър Радев очаква след 2 февруари да бъде готова и шорт-листата с потенциалните кандидати, които биха искали да изградят Седми блок на АЕЦ "Козлодуй". От поканата от сега са изключени руските компании с опит в сферата. "Целта е до лятото да може да се оформи споразумение между доставчика на ядреното съоръжение, основния изпълнител на строителни дейности, и с доставчик на турбинно оборудване", обясни Радев.

По-дългосрочната цел е до следващото лято да бъде оформено споразумение с EPC контрактора и след това да се стигне до поръчка на оборудването с дълъг срок на производство, сподели визията Радев. "Надявам се този процес да стане необратим, но и осъществим. Проектът е постижим напълно и категорично", заяви още министър Радев.

Ядрената енергетика ще бъде и е съществена част от целия процес на декарбонизация в Европа. Министърът изтъкна, че когато се говори за декарбонизация и зелен преход, ядрената енергетика има своята съществена роля.

Според Радев вниманието и усилията трябва да се насочат към решаването на въпроси, важни за обществото, които не са само в частта на изграждането на мощностите, защото те трябва да бъдат надеждни, безопасни, както и устойчиви за експлоатиране. "Това са въпроси с трудни отговори, с технологични предизвикателства в тях, но това са въпросите, които вълнуват обществото, за да има доверие и към тази технология", заяви министърът

Железопътна връзка до град Козлодуй

След 50 години опериране на ядрена електроцентрала държавата реши да изгражда и железопътна връзка с АЕЦ "Козлодуй". Министерство на енергетиката и Национална компания "Железопътна инфраструктура" са започнали процеса по изготвяне на нужната инфраструктура, обясни още министър Радев. Ще бъде прегледано и пристанището на АЕЦ "Козлодуй" и доколко то трябва да бъде модернизирано.

Държавата ще ускори и процеса по подготовка на специализирани кадри, нужни за ядрената индустрия у нас. В момента се правят различни програми с Техническия университет в София и Софийския университет за насърчаване на младите хора да се развиват в ядрената сфера. Търсят се програми за обучение и с партньорски страни като САЩ и Франция, стана ясно още от думите на министър Радев.

Друга важна задача на Министерство на енергетиката е да намери начин за алтернативна преработка на отработеното ядрено гориво от 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". До момента то се изнася за преработка обратно в Руската федерация, но сега целта е европейски консорциум от държави да намери начин да складира и утилизира отработеното гориво.

Валентин Николов: Има ренесанс в ядрената енергетика, тя е беземисионна

Благодарение на политиките, които провеждат Министерството на енергетиката и Народното събрание, България е в една от челните позиции в енергетиката и с възможност да бъде сред първите страни, които да въведат технологията AP 1000. Това заяви и изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов, който взе участие в конференцията. Според него светът в момента се преустройва, като това се случва и в енергетиката. Заради това и България трябва да бъде в синхрон с тези политики. Експертът припомни, че ядрената енергетука е беземисионна базова енергия. Този вид енергия в момента осъществява своя ренесанс. "Смятам, че се намираме на прав път и се надявам този път да го извървим до края", заяви Николов визирайки изграждането на нови ядрени блокове на площадка 2 в АЕЦ "Козлодуй". Правителството до момента е отпуснало 1,5 млрд. лева на компанията за начало на дейностите по строителство.