Хиляди инвеститори във фалиралата фирма за управление на контейнеровози P&R се срещнаха в Мюнхен днес, за да обсъдят исканията си в един от най-големите германски инвестиционни скандали през последните години, съобщи ДПА.

Около 45 000 инвеститори, повечето от тях частни лица, бяха засегнати от скандала, предизвикан от разкритията, че Пи енд Ер е продавала, а след това е наемала същите стотици хиляди несъществуващи контейнери.

Фирмените документи показват, че тя е продала 1,6 милиона нови и използвани контейнери, а после ги е наемала от инвеститорите. В същото време обаче само 618 000 са били открити, откакто започна процедурата по несъстоятелност по-рано тази година.

"Ужилените" инвеститори се срещнаха в мюнхенската зала "Олимпия" със синдика Михаел Яфе. Това е една от трите подобни срещи, на които се очаква да присъстват около 9000 инвеститори.

Исканията на инвеститорите възлизат на около 2 милиарда евро (2,3 милиарда долара). Това е най-голямата инвестиционна измама в Германия след скандала с Flowtex през 1990 година. 

Скандалът с Flowtex избухва, след като става ясно, че компанията е произвела само 181 машини, които са били продадени многократно с фалшифицирани сертификати и идентификационни номера.