Изтичанията на разузнавателна информация във връзка със саботажа на газопроводите "Северен поток" (миналия септември) водят до повече въпроси, отколкото отговори, а е възможно никой да няма интерес да се разкрие повече по случая, пише американският в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Руски и датски военноморски съдове, които изчезват в Балтийско море дни преди подводен взрив, повредил газопроводите; давана под наем германска яхта със следи от експлозиви и екипаж с подправени паспорти; неясни снимки на загадъчен предмет, намерен близо до неповредена част от "Северен поток".

Това са най-новите улики в усилията за разкриване на истината кой е взривил газопроводите през септември миналата година, отбелязва изданието.

Сега яхтата "Андромеда", за която по-рано беше съобщено, че е била наета и използвана от проукраинска група за извършване на саботажна мисия срещу "Северен поток", стои на сух док на брега на Балтийско море. Според германски служители, цитирани от вестника, разследването е открило следи от експлозиви на плавателния съд и е установило, че двама от членовете на екипажа са използвали фалшиви български паспорти.

По-рано германското сп. "Шпигел" съобщи, че саботьорите са наели яхтата, за да превозят експлозивите до "Северен поток".