Нов завод за производство на автомобилни компоненти да бъде построен у нас обсъждат Германия и България.

Това е била една от темите на разговор по време на срещите на главния секретар на Министерството на икономиката Владимир Туджаров с ръководството на Индустриално-Търговската камара в Дуисбург, Федерална провинция Северен Рейн Вестфалия. Туджаров е на работна среща в Германия, на която присъстваха почетният консул на България за Северен Рейн Вестфалия - г-н Йостмайер, и представител на Агенцията за инвестиции на Федералната провинция.

След проведените срещи бе договорено да бъде организирано посещение на делегация от Федералното министерство на икономиката и бизнес средите в Германия на няколко индустриални зони в България. След запознаване на място с добрите практики на страна ни, немските партньори ще придобият и преки впечатления от инвестиционния климат в България. 

В рамките си визитата си, главният секретар се срещна и с изпълнителния директор на завода за автомобилни компоненти, Voss Automotive, г-н Стефан Ото. Германският концерн Voss Automotive има свои представителства в над 13 страни по света, а от началото на месец май 2019 г. стартира и производственият процес в завода им в България.

Снимка: Пресцентър на Министерството на икономиката

Господин Ото сподели своите добри впечатления за бизнес климата в България и ни информира, че заводът вече е сертифициран от страна на VW груп. Именно той потвърди, че немската компания обмисля изграждането на нов завод в Източна Европа. В тази връзка беше обсъдена и възможността тя да бъде реализирана отново в България, но с друга локация.

Владимир Туджаров подчерта предимствата на страна ни, като изтъкна наличието на благоприятна среда за развитието на бизнеса с автомобилни компоненти у нас, както и оказване на подкрепа от министъра на икономиката Емил Караниколов и българското правителство.