Предстои да бъде направен пълен анализ как да се използва оборудването на площадката на АЕЦ "Белене". Той ще бъде съпроводен както с технически, така и с геополитически преглед. По този въпрос се преговаря с френската компания EDF. Пред финализиране е споразумение и с американското министерство на енергетиката по договор за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Предпроектно проучване и анализ и по двата проекта ще отнемат до 10 месеца. Информацията впоследствие ще бъде представена на Народното събрание, което трябва да вземе окончателно решение - какво ще се случи с проекта за АЕЦ "Белене", както и по отношение на ратифицирането на договора за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Това съобщи министърът на енергетиката Росен Христов пред журналисти при инспектиране на площадката на АЕЦ "Белене".

"Направихме проверка на консервация на оборудването, което се намира на площадка Белене и на самата площадка. Всички дейности се изпълняват по план и по предписанията на производителите, така че като цяло оборудването е годно за експлоатация и отговаря на всички стандарти. Оттук нататък това, което трябва да се направи, е пълно техническо предпроектно проучване, което да ни даде отговори на всички наболели въпроси: какво може да се построи, как да се построи, с какво оборудване и колко ще струва? Може ли да се използва съществуващото оборудване и да се интегрира в нова система, може ли по друг начин да се утилизира. Така че като съберем тази информация ще сме готови да я предоставим на парламента за вземане на финално решение", каза той.

По думите му "оборудване за над 1 млрд. стои на площадката и в складовете. Поддръжката му в такова перфектно състояние струва милиони на година".

"В момента стоим на актив от два милиарда и половина", заяви той.

Мисля, че е крайно време България да вземе решение как продължава с този значителен актив и като вложени средства, а е и стратегически важен за страната", посочи министъра.

"Преговаряме с френската компания да направи пълно проучване, което да ни даде отговор на въпроса какво може да се построи на площадката с това оборудване" Освен това по думите му, ако това оборудване не става проучването, трябва да отговори и на въпроса с каква е алтернативата, включително и технически предписания за самата площадка.

"Tози анализ ще отнеме от порядъка на 8-9-10 месеца, така че идеята е колкото може по-бързо да сключим договор и в началото на следващата година да имаме отговор на всички тези наболели въпроси, защото смятам, че е крайно време да направим някаква крачка напред", заяви Христов.

Той уточни, че е крайно време да бъде взето финално решение какво трябва да бъде направен този актив и съществуващото оборудване като в допълнение се обоснова на разходите, които се правят в момента "от порядъка на милиони на година".

"Не мога да ви кажа точната цифра, но поддръжката на това оборудване струва милиони на година. Над 30 човека работят постоянно на площадката и се занимават с поддръжка, постоянна консервация, охрана. Плащаме и за това, че го поддържаме в състояние в съответствие с лицензирането. Всичко това са разходи, което в годините се трупат, а не правим никаква крачка за решаване на този проблем", каза министъра.

3e-news.net

В отговор на въпрос, Росен Христов уточни, че се очаква оферта от страна на EDF през следващите седмици, но отказа да се ангажира с ценови параметри, най-малко, "защото са конфиденциална информация".

По думите на Христов най-бързият вариант е блок 7 на АЕЦ "Козлодуй". "Като, ако се стартира работата до няколко години, долу-горе от порядъка на 8 до 10 години след това може да влезе в експлоатация, това е около 2035 г.", каза Христов. Там обаче също предстои да бъде направено предппроектно проучване и анализ.

"В момента финализираме преговорите с американското министерство на енергетиката за междуправителствен договор за сътрудничество в сферата на ядрената енергетика и по-специално площадката на Козлодуй. Вече имаме финален вариант. Той трябва да бъде ратифициран от Народното събрание, когато влезе в сила". По думите му тогава ще се задейства и предпроектното проучване за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" и ще отнеме време до 10 месеца. Данните ще бъдат готови евентуално през следващата година.

"Най-рано през следващата година Народното събрание ще може да вземе решение какво правим с тези проекти", каза още министър Христов.