Ядрената компания "Уестингхаус" и дружеството АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности" са подписали меморандум за разбирателство за планиране и евентуално изграждане на ядрен блок от типа AP 1000. Това съобщават от канадската компания в свое комюнике. Чрез споразумението се създава съвместна работна група между двете страни за започване на планиране за потенциално внедряване на един или повече реактори AP1000®, ядрена технология от поколение III+.

Работната група също така ще оцени регулаторните, лицензионните и проектните основи, за да осигури пълно съответствие с приложимите разпоредби, както и рационализиран път на изпълнение, който да позволи на България да постигне целите си в областта на ядрената енергия.

"Уестингхаус оценява високо партньорството и има желание да подкрепи бъдещето на България за чиста енергия", каза Дейвид Дърам, президент на енергийните системи на Уестингхаус. "Това споразумение за сътрудничество ни изправя по пътя към осигуряване както на икономически, така и на екологични ползи за българския народ, като същевременно укрепва енергийната сигурност на страната", обясняват служителят на дружеството.

АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности" е проектна компания, дъщерна на АЕЦ "Козлодуй" и е създадена конкретно, за да управлява проект за изграждане на един или два нови ядрени блока на площадката на АЕЦ "Козлодуй", използвайки предимствата на съществуващата инфраструктура и усъвършенствано лицензиране и екологично състояние на площадката. За момента са правени проучвания единствено за Седми блок на АЕЦ "Козлодуй", като за него има разработен ПУП и екологична оценка на проекта. За Осми блок подобни процедури все още са в идейна фаза.

Уестингхаус подписа 10-годишно споразумение през декември 2022 г. за доставка на ядрено гориво за Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" от 2024 г. Документацията за проекта и смяната на горивото все още се разглежда в Агенцията за ядрено регулиране.

Реакторът AP1000 е единственият действащ реактор от поколение III+ с напълно пасивни системи за безопасност, модулен дизайн на конструкцията и има най-ниския въглероден отпечатък на MWe на пазара. За съжаление към момента никъде в Европа няма лицензиран и работещ такъв реактор. Единствено в Китай имат изградена подобна ядрена мощност, а в САЩ страдат от редица забавяния на този проект в АЕЦ "Вогъл". В допълнение към двата реактора, които сега се завършават в АЕЦ "Вогъл" в щата Джорджия, четири блока AP1000 в момента поставят производствени рекорди в Китай, други с четири допълнителни реактора са в процес на изграждане и са планирани още два.

От "Уестингхаус" припомнят, че наскоро бяха избрани и три блока за изграждане в Полша и девет други реактора се планират в Украйна. А технологията се разглежда в множество други обекти в Централна и Източна Европа, Обединеното кралство и Съединените щати. Припомняме, че компанията "Уестингхаус" преди няколко години изпадна в неплатежоспособност и бе закупена от канадски инвестиционен фонд.

3e-news.net