Петролният и газов гигант BP сервира поредна порция от силни резултати заради цените на енергията, които остават високи. Печалбите достигнаха 5 милиарда долара (4 милиарда паунда) през първите три месеца на годината, въпреки че отчетеното е спад от 6,2-те милиарда долара миналата година (за съответното тримесечие - б.р.), тъй като цените на петрола паднаха под върховите стойности, наблюдавани след нахлуването на Русия в Украйна, отбеляза Би Би Си (BBC).

Огромните печалби на енергийните фирми доведоха до призиви те да плащат по-големи данъци, докато домакинствата са изправени пред високи сметки.

Лейбъристите призоваха за "подходящ" данък върху печалбите от енергия.

"Разбира се, ние искаме BP и други да правят печалби, за да могат да инвестират, но това са печалби, които те не са очаквали да направят, това са печалби, които са надхвърлящи (очакваното), защото световната цена на енергията е толкова висока", каза лидерът на лейбъристите сър Кийр Стармър пред BBC.

BP отчете рекордни годишни печалби през 2022 г., тъй като компанията - заедно с останалата част от енергийния сектор - се възползва от скока на цените на петрола и газа след нахлуването на Русия в Украйна. 

Ник Бътлър, бивш изпълнителен директор на BP и гостуващ професор в Kings College London, каза, че силните резултати са дошли "от доброто бизнес представяне на вътрешния пазар, но също и от високите цени по света".

Но той също така отбеляза, че печалбите на фирмата вероятно ще "спаднат доста тази година", тъй като цените на петрола и газа се понижават.

"Това ще окаже влияние върху приходите, които получават, и данъците, които плащат."

Миналата година правителството на Обединеното кралство въведе данък върху неочакваните печалби (наричан и данък върху свръхпечалбите - б.р.), получени от добива на петрол и газ - наречен Облагане на енергийните печалби (Energy Profits Levy - EPL) - за да подпомогне финансирането на своята схема за намаляване на сметките за газ и електричество на домакинствата.

Ставката на данъка върху неочакваните печалби в Обединеното кралство е 35%. Петролните и газовите компании също така плащат 30% корпоративен данък, както и допълнителна ставка от 10%.

Така общата им данъчна тежест достига 75%, въпреки че компаниите могат да намалят размера на данъка, който плащат, като калкулират загубите или разходите за дейности като например извеждането от експлоатация на петролни платформи в Северно море.

BP заяви, че бизнесът й в Обединеното кралство - който е генерирал по-малко от 10% от глобалните й печалби - е платил 650 милиона долара (520 милиона паунда) данъци между януари и март, като около 300 милиона долара са от данъка неочаквана печалба.

От въвеждането през миналата година, BP е пресметнал, че е платил допълнителен данък в размер на 1 милиард долара.

Цената на суровия петрол Brent достигна близо 128 долара за барел след нахлуването на Русия в Украйна, но оттогава спадна до средно 81 долара за барел през първите три месеца на тази година, което е спад от 16% спрямо същия период на 2022 г.

Цените на газа на едро също започнаха да падат, което породи надежди, че сметките на домакинствата ще започнат да намаляват това лято.

Въпреки това BP заяви, че очаква цените на петрола да останат "повишени" през второто тримесечие предвид неотдавнашното решение на някои страни производителки на петрол (от OPEC+ - б.р.) да ограничат добива, както и нарастващото търсене от Китай.