Британският петролен гигант BP отчете за 2021 г. най-голямата си печалба от осем години на фона на скока в цените на суровините на световните пазари, предадоха световните агенции.

Положителният финансов резултат на компанията е достигнал 12,85 млрд. долара за 2021 г. спрямо нетната загуба от 5,7 млрд. долара предходната година. Анализатори, анкетирани от "Рефинитив" (Refinitiv), очакваха концернът да отбележи чиста печалба от 12,5 млрд. долара, съобщи CNBC.

Постигнатата печалба е най-голямата, отчетена от BP от началото на 2013 г.

Възстановяването на BP до годишна печалба от 12,85 милиарда долара след голяма загуба през 2020 г. вероятно ще насърчи призивите във Великобритания за по-високи данъци за производителите на енергия по посока за намаляване на сметките на потребителите, отбеляза Ройтерс.

За четвъртото тримесечие на 2021 г. чистата печалба на BP е 4,1 млрд. долара, което също надминава прогнозираните от анализаторите 3,9 млрд. долара.

Дългът на BP спадна до 30,6 милиарда долара в края на миналата година, което е по-малко с 8,3 милиарда долара спрямо година по-рано.

Компанията възнамерява да изкупи обратно акции за 1,5 млрд. долара и да задържи дивидентите на ниво 5,46 цента на акция.