Британският енергиен гигант Би Пи (BP) е понесъл мащабна загуба през първото тримесечие заради излизането си от "Роснефт" (Rosneft) и въпреки по-големите постъпления в резултат на поскъпването на петрола и газа, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Чистата загуба на групата е достигнала 20,4 милиарда долара спрямо печалба от 4,7 милиарда долара през същото тримесечие миналата година. Оборотът е скочил до 51,2 милиарда долара (+40,3 на сто).

"През тримесечието, преминало под знака на трагичните събития в Украйна и нестабилността на енергийните пазари, приоритет на Би Пи беше да осигурява надеждни доставки на енергията, от която се нуждаят нашите клиенти", посочи главният изпълнителен директор Бърнард Луни, цитиран в комюнике.

Взетото през февруари решение да се разделим с участието ни в "Роснефт" доведе до голяма загуба, но не промени нашата стратегия и финансовите ни рамки, допълни той. Излизането от "Роснефт" се изразява в разход преди данъци на стойност 25,5 милиарда долара, свързан със загуба на приходи в Русия. Извън този мащабен разход, Би Пи отчита основна печалба от около 6 милиарда долара.

Няколко дни след руската инвазия в Украйна Би Пи обяви излизането си от "Роснефт", в който дотогава притежаваше 19,75 на сто. Компанията развиваше дейност в Русия от над 30 години, а от 2013 г. беше сред акционерите в "Роснефт". Британската група уточни, че се оттегля от другите си интереси в Русия.

Компанията обяви днес намерението си да инвестира до 18 милиарда британски лири във Великобритания до 2030 г., за да може страната да постигне целта си за въглероден неутралитет. Би Пи изтъкна също така, че ще продължи да инвестира в петрол и газ в Северно море, където е един от най-големите играчи от 50 години.

Групата очаква да плати до 1 милиард лири данък печалба за дейностите в Северно море, освен останалите 250 милиона лири годишно за други данъци във Великобритания през последните години.