Съкращенията на добива, обявени от производителите от ОПЕК+, рискуват да изострят дефицита в доставките на петрол, очакван през втората половина на годината, и могат да навредят на потребителите и на глобалното икономическо възстановяване, посочи днес в месечния си доклад Международната агенция по енергетика (МАЕ), предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

"Потребителите, изправени пред завишени цени за стоки от първа необходимост, сега ще трябва да разпределят бюджетите си още по-внимателно", допълват от МАЕ, като това "предвещава лошо икономическо възстановяване и растеж".

МАЕ заяви, че очаква доставките на петрол в световен мащаб да спаднат с 400 000 барела на ден до края на годината, позовавайки се на очаквано увеличение на производството от 1 милион барела на ден от страни извън ОПЕК+, което ще смекчи влиянието на обявеното от картела преди седмици намаляване на добива от 1,4 млн. барела.

От Агенцията посочват, че нарастващите глобални петролни запаси може да са повлияли на решението на ОПЕК+ за намаляване на добива, като отбелязват, че промишлените наличности на страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) през януари бяха достигнали най-високото им ниво от юли 2021 г. в размер на 2,83 милиарда барела.

От МАЕ са записали още в доклада си, че въпреки тежките санкции от Европейския съюз и Г-7 износът на руски петрол през март е достигнал най-високото си ниво от април 2020 г., но приходите, който той носи на Москва, остават много по-ниски от миналата година, предаде АФП.

Общите доставки на петрол от Русия се повишават през март спрямо февруари с 0,6 милиона барела до 8,1 милиона барела на ден, увеличавайки петролните печалби на Москва с 1 млрд. долара до 12,7 млрд. долара месечно, което е с 43 на сто под нивото от преди година, посочват от агенцията, която е орган към ОИСР.