Министърът на транспорта Росен Желязков е подписал ключова наредба, касаеща цените на таксиметровите услуги, става ясно от съобщение на сайта на ведомството.

По-конкретно съществена част от измененията е свързана с промяна на начина на определяне на първоначалната такса. Предвидено е първоначалната цена да бъде от двоен до троен размер от минималната цена за един километър пробег по съответната тарифа в населено място. Определянето на размер от двоен до троен от минималната цена за един километър пробег ще ограничи нелоялната конкуренция в таксиметровия сектор, смятат от Министерството на транспорта.

Преди измененията наредбата определяше, че първоначалната такса не може да надвишава цената за един километър пробег по съответната тарифа в населено място с повече от 50%.

При приемането на новите текстове в наредбата внимателно е изследвано решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), пише още в съобщението на министерството.

Припомняме, че в края на 2020-а антимонополната комисия за пореден път се обяви против ценовата регулация на таксиметровите услуги. 

Още през 2007 г. КЗК посочи, че ефектът от минималните цени е предпазване на съществуващите участници на пазара от конкуренция и ограничаване на възможността за ценова конкуренция. По отношение на максималната цена регулаторът изрази опасения, че може да служи като координационен механизъм, водещ до увеличение на цените.