Френският производител на шампанско "Моет Хенеси" съобщи, че ще започне да добавя надписа "пенливо вино" на гърба на бутилките, които изнася за Русия, за да спази нов руски закон, предаде Ройтерс.

Френските винопроизводители ревностно бранят наименованието "шампанско" и искат така да се нарича само виното, произведено в историческата област Шампан, припомня БТА.

Но подписаният в петък от президента Владимир Путин закон задължава всички неруски производители, в това число френските, да описват продукта си с названието "пенливо вино" на етикета на гърба на бутилката. Само руските производители могат да продават продукцията си с наименованието "шампанско".

"Моет Хенеси" произвежда марките "Моет е Шандон" и "Дом Периньон" и е част от бизнес групата Ел Ве Ем Аш. Компанията бе принудена временно да спре доставките си, за да смени етикетите. Тя добави в комюнике, че винаги е спазвала законодателството в страните, в които извършва своята дейност и че ще поднови доставките веднага щом бъдат направени корекциите.