Френската фармацевтична компания Sanofi ще напълни и опакова милиони ваксини срещу Covid-19 на Moderna от месец септември в опит да помогне да се отговори на търсенето на продукта на американския производител, съобщи френската компания в понеделник, цитирана от световните агенции.

Sanofi ще предостави на Moderna инфраструктурата си в Риджфийлд, Ню Джърси, за производството на до двеста милиона дози от ваксината.

Финансови подробности за споразумението не бяха разкрити.

Сделката бележи третото подобно споразумение за Sanofi тази година. През януари френската компания обеща да помогне за доставката от това лято на над 125 милиона дози ваксина срещу Covid-19, произведена от Pfizer и BioNTech.

Месец по-късно Sanofi заяви, че ще запълни и довърши флаконите с еднократната ваксина на Johnson & Johnson, като помогне за постигане на производителност от приблизително 12 милиона дози на месец.

Sanofi заяви, че все още работи по разработването на две ваксини против Covid-19, едната в партньорство с британската GlaxoSmithkline, за която започна нови клинични изпитвания след разочароващи резултати от ранния етап тестове миналата година, и друга - с американската компания Translate Bio, отбеляза СиЕнБиСи (CNBC).

Sanofi е една от малкото компании, които увеличават броя на партньорствата за производство, за да подобрят състоянието на световното снабдяване с ваксини срещу Covid и достъпа до тези ваксини при справедливи условия, като в същото време разработва две собствени ваксини срещу тази болест, заяви генералният директор на компанията Пол Хъдсън, цитиран от АФП и БТА.

"Това допълнително производство ще ни позволи да продължим да увеличаваме капацитета си в САЩ", заяви Хуан Андрес, директор на техническите операции на Moderna.