Цялостното връщане към нормалните обеми на петролно производство на Сауди Арамко (Saudi Aramco) може да отнеме месеци. Това заявиха два източника, запознати с дейността на компанията, цитирани от Ройтерс, след като атаките срещу саудитските петролни заводи спряха повече от половината от производството на петрол в страната.

"Положението все още е лошо", каза един от източниците.

Вчера източник от петролната промишленост посочи, че износът на петрол от Саудитска Арабия ще продължи нормално, тъй като кралството ще използва запасите си. Той добави, че на Арамко може да му се наложи да съкрати износа по-късно, ако прекъсването на производството продължи твърде дълго.

Атаката срещу Саудитска Арабия, която доведе до спиране на 5 процента от световното производство на суров петрол, доведе до най-голямото поскъпване на петрола от 1991 година, предаде Ройтерс.

Цените на черното злато скочиха на фона на американските обвинения срещу Иран и думите на президента на САЩ Доналд Тръмп, че Вашингтон е готов да отговори със същото на нападенията.

Цените на петрола се повишиха с 19 процента, преди да се отдръпнат от пиковото равнище. Днешното покачване на цената е най-голямото откакто Ирак нахлу в Кувейт през 1991 година, което доведе до Войната в Залива.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море поскъпнаха с 8,75 процента до 65,49 долара за барел в сутрешната търговия, а на американският лек суров петрол - със 7,8 процента до 59,13 долара за барел.

В пиковия момент контрактите достигнаха съответно 71,95 долара за барел и 63,34 долара за барел.