"Роснефт" назначи мениджър, говорещ мандарин, начело на отдела, отговарящ за глобалните търговски операции на компанията, в търсене на разширяване на връзките с Азия, съобщи Ройтерс, като цитира шест добре започнати източника. 

"Трудно е да се установи добър диалог с китайските партньори, ако не знаеш мандарин, дори и те да говорят добър английски", казва Богатенков през 2020 г., цитиран на страницата на МГИМО. 

Андрей Богатенков ще замени Отабек Каримов като вицепрезидент за търговията и логистиката.

Каримов, който е узбек, и още шестима чуждестранни мениджъри напуснаха "Роснефт" заради наложените санкции на компания след руската инвазия в Украйна.  

Сред тях са бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер и бившата австрийска външна министърка Карин Кнайсъл.

Богатенков е оглавявал филиала на "Роснефт" в Сингапур от 2019 г. до началото на май. Възпитаник на Московския държавен институт по международни отношения (МГИМО), той е работил по-рано за "Юкос", чиито активи в началото на века бяха иззети от държавата и прехвърлени на "Роснефт".

От компанията не отговориха на запитванията на Ройтерс за коментар.

Назначението на Богатенков, малко след като ЕС одобри частично ембарго върху руския петрол, което трябва да влезе в сила в края на годината, а някои страни от Европа и други континенти вече дори спряха да купуват черно злато от Русия.

Това накара Русия да се преориентира на изток и да продава по-големи количества петрол в Индия и Китай, макар със значителни намаления.

По данни на Международната агенция по енергия през април руският износ се е възстановил до нивата от преди началото на нахлуването в Украйна.