Бившата австрийска външна министърка Карин Кнайсъл, която танцува валс с руския президент Владимир Путин на сватбата си през 2018 г., напусна управителния съвет на "Роснефт", съобщи днес руският петролен гигант, цитиран от Франс прес.

В петък компанията вече обяви за напускането на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер, който бе подложен на натиск от критици на фона на руското нахлуване в Украйна заради близостта си с руския президент.

Според "Роснефт" Кнайсъл, която бе назначена в управителния съвет на компанията през март 2021 г., а след това утвърдена в тези си функции през юни същата година, е връчила писмо с оставката си, която е влязла в сила в петък.

Издигната от крайнодясната Австрийска партия на свободата за външен министър на страната, който пост заемаше от декември 2017 г. до май 2019 г., тя покани Путин на сватбата си в момент, в който Австрия беше ротационен председател на Съвета на Европейския съюз, посочва Франс прес.

В петък бившата министърка каза пред Франс прес, че не е напуснала "Роснефт" през март, за да "спази" задълженията си, произтичащи от едногодишния ѝ мандат като член на управителния съвет на компанията.

"През март не подадох оставка, тъй като не е в стила ми да напускам кораба в разгара на буря", каза Кнайсъл.

Компанията обаче беше информирана "през март, че няма да съм на разположение за следващите избори" на управителен съвет, каза бившата министърка.

Припомняме, че по-рано австрийските издания писаха, че бившата австрийска министърка на външните работи Карин Кнайсъл е сред политиците, които не се отказват от сериозните си връзки с Русия.

Петролният концерн "Роснефт", който според медийни съобщения й е носил 500 000 евро годишно.

Заради това Европейският парламент е наредил бившата министърка сред политиците, които целенасочено упражняват влияние в полза на Русия и разпространяват дезинформация.

Говори се за наличие на "черен списък" в доклада на Специалната комисия на ЕС за борба с дезинформацията, в който името на Кнайсъл се споменава като "разпространител на дезинформация".