По БНР Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) каза, че е е пресилено твърдението, че "Булгаргаз" е във фалит. Но експертът отбеляза, че някои сключени споразумения през последните 12-18 месеца, действително накърниха финансово газовия оператор, тъй като те не са изгодни за България.

Ние плащаме например в момента повече на турската страна, на турската компания Боташ, за преноса на газ, отколкото получаваме от турска компания да използва нашата газопреносна мрежа. Това споразумение впрочем се разследва от ЕК, каза Владимиров.

"Много въпроси възникват и около сделките с Гърция, знаем, че там получаваме газ на много високи цени, значително по-високи от средните в ЕС и значително по-високи от азерския газ и съответно когато този газ се продаде на българския пазар на доста по-ниски стойности, "Булгаргаз" реализира загуба. Но не мисля че състоянието в дългосрочен план е лошо, тъй като "Булгаргаз" остава водещ играч на пазара у нас и може да се превърне в регионален лидер, ако добре си изиграе картите", прогнозира енергийният експерт.

Владимиров определи договора с "Боташ" "Турски поток" 2, "защото е поредният преференциален договор, който обслужва изцяло интересите на трета страна - дали на турската "Боташ" или индиректно на "Газпром", не е напълно ясно, но е факт, че ние всъщност се превръщаме в посредник за продажба на алтернативен газ за целия регион". От това можеше да спечелим, действително ние губим, но в момента имаме достъп до огромни количества газ на различни цени, може да се превърнем в хъб за разпределението на този газ и да го продаваме в целия регион и да печелим.

"Има нужда от стратегическа визия за развиване на търговския потенциала на "Булгаргаз". Компанията трябва да се превърне в регионален лидер като например гръцката държавна компания или ОМВ или "Ромгаз" в Румъния. Все още на "Булгаргаз" се гледа като национална държавна агенция, която служи просто да купува и продава количества газ на фиксирани цени без особена печалба или някаква търговска логика", коментира Мартин Владимиров.

Експертът изтъкна, че "в момента Турция играя ролята на пералня на руски енергийни ресурси". И обясни, че "Турция е вторият най-голям вносител на руски суров петрол в света. Смята се, че Турция, агрегирайки азерски нефт и газ, може да служи за камуфлаж за руски износ - руски газ".

Излизането от омагьосания кръг от руската доставка на ресурси е възможно, смята Мартин Владимиров - На първо място, когато говорим за рафинерията (в Бургас) е от значение да бъде продадена на западен стратегически инвеститор. Важно е да вкараме опитен играч, дали от САЩ или от Западна Европа, който да докара със себе си и нови дългосрочни договори за закупуване на петрол от алтернативен на бившия Съветски съюз нефт.