Парламентарната комисия за ревизия на предишното управление изслушва ръководството на "Топлофикация София" на последното си заседание.

На заседанието, което продължава и в момента, не присъства столичният кмет Йорданка Фандъкова, въпреки че беше поканена. Председателят на комисията Мая Манолова коментира, че като собственик на дружеството, е било необходимо на заседанието да се явят Йорданка Фандъкова, както и председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Манолова представи информация за дълговете на дружеството в последните 5 години.

"На база представените документи може да извлечем следната информация. През последните 5 години "Топлофикация София" работи само на загуба. За 2016 г. загубата е 62 милиона лева. За 2017 г. е 34 милиона лева и 800 хиляди. За 2018 г. 19 милиона лева и 700 хиляди. За 2019 г. 82 милиона и 500 хиляди, за 2020 г. 67 милиона и 158 хиляди. За тези 5 години натрупаната загуба е в размер на 245 милиона лева, обясни Мая Манолова", цитирана от БНТ.

Тя допълни, че проблемите на столичани с "Топлофикация" са заради високите сметки за парно и неразбираемите и необясними фактури. 

"Свързани са и с качеството на предоставяната топлинна енергия", допълни тя, като отбеляза, че освен това, общинското дружество е в тежко финансово състояние и практически пред фалит, предаде "Фокус". По думите на Манолова тези две причини са напълно достатъчни "Топлофикация-София" да бъде сред темите, разглеждани от Комисията по ревизия.