Търсенето на айФон (iPhone) е увеличило над два пъти печалбата на Епъл (Apple) през периода януари-март. Американският технологичен гигант е продължил да печели от манията по смартфоните, предаде Асошиейтед прес.

Печалбата е достигнала 23,6 милиарда долара или 1,40 долара на акция, а приходите са скочили с 54 на сто до 89,6 милиарда долара през второто финансово тримесечие, отчете компанията. Анализаторите, анкетирани от ФактСет (FactSet), очакваха 99 цента на акция при 77,1 милиарда долара продажби.

айФон, перлата в короната на Епъл, не се продаваше толкова добре през последните няколко години, тъй като хората запазваха старите си телефони за по-дълго. Пускането на четири модела айФон 12 (iPhone 12) през есента на миналата година обаче отприщи покупките и приходите от продажбите на смартфона нараснаха с 66 процента до 47,9 милиарда долара в разгара на празничния сезон.

Някои анализатори прогнозират, че популярността на айФон може да донесе годината с най-големите продажбите на устройството след 2014 г., когато излезе айФон 6 (iPhone 6). Той беше голям хит заради увеличение екран, припомня АП.

В момента регулаторите в различни страни проучват комисионите на Епъл по трансакциите в приложението Ап стор (App Store). На 3 май се очаква да започне дело.