През последната фискална година американският технологичен гигант е надвишил вътрешните си финансови цели, в резултат на което компанията е изплатила 179% от заложените целеви бонуси за определени висши служители. Печалбата на Apple нарасна с 3,9% през 2020-а с оглед на силно увеличаване на продажбите на лаптопи и на iPad от трудещите се от вкъщи заради Covid-19. Същевременно акциите на Apple Inc поскъпнаха с 80% през 2020 г., а пазарната капитализация на технологичния гигант надмина 2 трлн. долара.

Бонусът на главния изпълнителен директор на "Епъл" (Apple Inc.) Тим Кук се е увеличил с 40% през миналата година до 10,7 милиона долара. Това посочва Apple Inc. в годишната си декларация пред Комисията за ценни книжа и фондови борси (SEC), предаде БНР.

В допълнение към бонусите, на Тим Кук бяха предоставени и акции на компанията за общо 281,9 милиона щатски долара. Тези акции бяха основна част от дългосрочния пакет от стимули главния изпълнителен директор на Apple. Последният транш от тези акции ще му бъде предоставен по-късно тази година.

Според декларацията на Apple заплащането на Тим Кук за 2020 г., изключвайки притежаваните акции, възлиза на 14,8 милиона долара, включително бонуса от над 10 млн. долара и заплата от 3 млн. долара, която не се промени спрямо предходната година. Пакетът с бонуси включва и 470 246 щатски долара разходи за сигурност и 432 564 долара за въздушен транспорт, тъй като компанията изисква Тим Кук да използва частни самолети за всички бизнес и лични пътувания.

От депозираните вчера в Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ документи става ясно, че Apple е добавил критерии, свързани със социални и екологични отговорности при определянето на бонусите на висшите си мениджъри.

Промяната ще влезе в сила тази година и цели да мотивира ръководителите на групата да постигнат изключително високи равнища на управление на екипите, поддържайки ценностите на компанията и в допълнение към постигането на солидни финансови резултати, допълва БТА.