Американският технологичен гигант Епъл (Apple Inc) напредва в работата по технология за самоуправляващи се автомобили и планира през 2024 г. да започне производството на пътнически коли с батерии, разработени от компанията по иновативна технология. Това информира Ройтерс, позовавайки се на източници.

Проектът на компанията в автомобилната сфера, известен като "Проект Титан", се развива с неравномерен темп от 2014 година, когато Епъл започва да разработва собствен масов автомобил от нулата, припомня БТА.

Плановете на концерна не са обществено достояние и намеренията му да разработи личен автомобил за масовия пазар контрастират в пътя на конкуренти като Уеймо (Waymo) на Алфабет (Alphabet Inc), които са се насочили към разработване на робо-таксита, които да превозват пътници с услуга за споделен автономен превоз.

В центъра на стратегията на Епъл е нов дизайн на батерията, който може силно да намали цената на батериите и да увеличи пробега на колата, според друг източник.

Епъл отказа да коментира плановете си за бъдещи продукти, отбелязва Ройтерс.

Производството на автомобил е предизвикателство от гледна точка на веригата за доставки дори за концерна от Купертино, който разполага с изобилни финанси и произвежда стотици милиони електронни устройства всяка година с части от целия свят, но никога не е правил кола. На Илон Мъск бяха необходими 17 години, за да доведе Тесла (Tesla) до устойчива печалба, припомня Ройтерс.

"Ако на планетата има компания, която има ресурсите да направи това, то вероятно е Епъл. Същевременно обаче колата не е телефон", коментира служител, работил по "Проект Титан".