Главният финансов директор на Huawei предполагаемо е казала на представител на канадските гранични власти, че компанията има офис в Иран - твърдение, което потенциално подсилва американските обвинения, че китайският технологичен гигант се е занимавал с дейности, нарушаващи американските санкции, пише Bloomberg.

Когато Мън Уанджоу е била задържана миналия декември по искане на САЩ за екстрадиция, тя е била разпитана от канадски представител на граничните власти за бизнес отношенията на Huawei с Иран и дали компанията продава продукти в държави, в които не трябва да го прави, сочат съдебни документи.

Мън първоначално е отговорила: "Не знам", показва откъс от декларацията на представителя на граничната полиция, който след това ѝ казал, че му е трудно да повярва, че главният финансов директор на компания за милиарди не знае такива подробности. Твърди се, че Мън е заявила, че "компанията има офис в Иран", сочи документът.

Съединените щати обвиниха Huawei, че управлява тайно дъщерно дружество в Иран, което предлага американски стоки, услуги и технологии, което представлява нарушение на американските санкции. Компанията отрича всичко това. Тя не е отговорила на запитванията за коментар за изявлението на Мън и какво точно прави офисът в Иран.

Случаят срещу Мън, дъщерята на милиардера и основател на Huawei Рън Джънфей, е част от по-широката кампания на САЩ срещу мрежовия гигант. Администрацията на Доналд Тръмп забрани на Huawei да купува от американски доставчици, което постави компанията в центъра на ескалиращата търговска война между Пекин и Вашингтон.

Днес съдът пусна и видео от тричасовото задържане на Мън на летището във Ванкувър, на което се вижда, че тя е облечена в черни дрехи, бели маратонки и има осем чанти с багаж, натрупани на количка.

 

Документите и кадрите бяха предоставени от нейната защита, за да подкрепят аргументите, че канадските власти са измамили Мън за истинската същност на нейното задържане, за да съберат доказателства за ФБР в САЩ.

Нейната защита иска съдът да отхвърли делото за екстрадиция с аргумента, че Мън е била незаконно задържана, претърсвана и разпитвана, вместо да бъде арестувана незабавно.

Според документите на Мън е било разрешено единствено да се обади на адвокат - четири часа, след като е задържана, а полицай ѝ е казал: "Да, ако намериш адвокат по-рано, можеш да отидеш в САЩ по-рано". По искане на ФБР канадските гранични власти са принудили Мън да предаде всичките си устройства и пароли, а след това са съхранили джаджите в специални чанти, така че да ги предпазят от намеса от дистанция.

Прокуратурата в Канада има срок до 17 септември да отговори на исканията на защитата. Следващите изслушвания се очаква да започнат на 23 септември.