Иво Гуидо Хоскенс е вписан като нов управител на "Лукойл-България", показва справка в Търговския регистър, за което съобщи "24 часа". Проверка на Dir.bg в платформата "Апис" показа същото.

Белгиецът Хоскенс идва от собственика на "Лукойл България" - "Литаско", компания на руския нефтен гигант, регистрирана в Швейцария. 

Смяната на ръководството на "Лукойл България" се извършва, за да се спази изискването на 10-ия пакет санкции на ЕС срещу Русия, одобрен на 25 февруари, който забранява на руски граждани да бъдат ръководители на ключови предприятия за енергетиката (и не само) в държавите членки. 

Предстои и смяната на руснаците Илшат Шарафутдинов, председател на Управителния съвет на "Лукойл Нефтохим Бургас", както и членовете на Надзорния съвет Андрей Тихоно, Иван Однолько и Рустем Гималетдинов.

Красимир Първанов е българският представител в надзора на бургаското дружество.

В 10-ия пакет санкции на ЕС срещу Русия, в графата "Други мерки", четем следното: налага се забрана за руски граждани да служат в управителните органи на дружествата от критичната инфраструктура на държавите членки. Важно уточнение: тази забрана не важи за граждани на ЕС, ЕИП или Швейцария.

През януари 48-ото Народно събрание прие изменения в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и нефтопродукти. В закона вече се казва, че "обектите на критична инфраструктура, представяляващи стратегически обекти от значение за националната сигурност в сектор енергетика за производство, преработка, съхранение и пренос на нефт и на енергийни продукти, подлежат на надзор от министъра на икономиката и индустрията". Както е известно, законът уреди правото министърът на икономиката по предложение на Консултативен съвет да може да назначи временно в такива обекти (дружества) т.нар. особен търговски управител.

На срещата при президента на 8 септември 22 г. са: Илшат Шарафутдинов - председателят на УС на „Лукойл Нефтохим Бургас“, Максим Донде, Вадим Воробьов - президент на "Лукойл", Рустем Гималетдинов, Андрей Матюхов - генерален директор на ЛУКОЙЛ-България ЕООД

Снимка: БТА

Представители на "Лукойл" на среща в Министерския съвет на 21 ноември 2022 г.: Илшат Шарафутдинов (ляво), Андрей Матюхов и Александър Величков (в средата), който е консултант на "Лукойл България"

Снимка: БТА