Министър-председателят Гълъб Донев проведе среща с представители на ръководството на "Лукойл". В разговора в Министерския съвет участваха също вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов, съобщиха от правителствената пресслужба.

В хода на срещата бяха дадени гаранции от страна на "Лукойл" за осигуряване на вътрешното потребление на горива в България. От компанията поеха също ангажимент да продължи плащането на авансовия данък върху свръхпечалбата, чрез който се реализират социални разходи у нас.

Обсъден беше и процесът по технологична подготовка на рафинерията за диверсификация на доставките на суров петрол, като от страна на "Лукойл" беше заявено намерение още през месец март да стартира работата с неруски петрол.

Във връзка с това министър-председателят Гълъб Донев акцентира върху значението на изграждането на петролопровода Александруполис - Бургас, което за България ще бъде допълнителна гаранция за сигурност и възможност страната ни да осигури алтернативни източници на петрол, с които рафинерията да работи.