В първото си, както тя го нарече, появяване в медиите, председателят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Юлия Ненкова разкри, че се подготвя предложение заа нова санкция на "Лукойл" - за господстващо положение по отношение на данъчните складове.

В опит да опровергае критиците на оглавявания от нея антимонополен орган Ненкова напомни безпрецеднтната по думите й вече наложена глоба от почти 70 млн. лева (67 771 454 лева) за злоупотреба с господстващо положение чрез прилагане на ценова преса спрямо конкурентите на дружеството на пазара на горива. 

Констатацията е господстващо положение, следва санкция - а дали продължава това  господстващо положение? Не, в решението ни пише - прекратяване на нарушенията, отговори Ненкова на въпрос в интервюто, което даде за bTV, дали не може да бъде спряна такава дейност.

При предишни проверки откривахме не господстващо положение, а картел, каза Ненкова - не можехме да докажем господстващо положение, оправда се тя.  

Във връзка с шумно оповестените в последните дни проверки в търговската мрежа и браншови организации Ненкова отбелязаа, че картелиране има и в други сектори на икономиката, не само на пазара на храни, но че Комисията няма достатъчен капацитет да разследва. Ако влезем в субектите - крият информация, но затова го правим със съдействитео на МВР, добави тя. 

Председателят на КЗК беше категорична - имаме обосновани предположения, че на пазара има картели.

"Образувахме три производства за картел. Картел може да се докаже много трудно. Това е споразумение и се съгласува между отделни субекти на пазара, които договарят цени, разпределят пазари или други съгласно закона. Това е обмен на информация, която обаче не се извършва формално, а между веригите и отделните стопански субекти вербално. Тази информация те я крият." В повечето случаи някои от субектите казват "Ако се обадим и ви напишем сигнал, ще бъдем уволнени, каза Ненкова.