Деветият пакет от санкции срещу Русия, приет от ЕС, може да ограничи работата на нефтопреработвателния завод "Лукойл Нефтохим Бургас" в България. Това съобщи днес на ТАСС един от ръководителите на предприятието Илшат Шарафутдинов, предаде от София руската осведомителна агенция, цитирана от БТА.

"Сега анализираме ситуацията и водим консултации", каза Шарафутдинов, който всъщност е председател на УС на "Лукойл Нефтохим Бургас".

Само ще маркираме последните развития по темата.

Какво постанови последният засега пакет санкции

Макар че се ползва с дерогация и може да внася руски петрол по море до края на 2024 г., България не може да продава получени от него нефтопродукти на купувачи в други държави-членки на ЕС или в трети страни. Може обаче да изнася за Украйна някои рафинирани продукти, получени от внесения въз основа на тази дерогация петрол, включително чрез транзит през други страни от ЕС при необходимост. От 5 февруари за Украйна ще могат да се изнасят определени обеми газьол, леки масла и препарати, минерален терпентин, авиационен бензин за двигатели, бензин за двигатели, керосин за реактивни двигатели, друг керосин, тежки масла, нефтени масла, тежки горива. За България износът на тези продукти е разрешен и заради необходимостта от ограничаване на рисковете за околната среда и безопасността.

Сделката със служебния кабинет

Ръководството на бургаската рафинерия "Лукойл" се договори със служебното правителство да прехвърли цялата си икономическа дейност в България (има се предвид регистрациите на дружества, с които оперира и търгува с произведеното и складирано у нас) и да плаща данъците върху печалбата си в страната. В замяна на това Министерският съвет ще трябва да позволи на бургаското дружество на "Лукойл" да позволи износа към други държави на нефтопродукти, произведени от нефт, доставен от Русия. Няма изрична забрана за износ на нефтопродукти, произведени от суров руски петрол, внесен по море. Само по нефтопровод, заяви неотдавна вицепремиерът Христо Алексиев.

От "Лукойл" заявиха, че ще трябва да спрат работата си в Бургас, защото няма да има какво да правят с произведените нефтопродукти, българският пазар им бил малък.

Плановете на "Лукойл"

"Лукойл Нефтохим Бургас" АД се подготвя за преминаване към преработка на неруски нефт от 2025 година (след изтичане на периода на дерогацията). Главните предизвикателства в това отношение от дружеството отбелязват логистичните ограничения - преминаването на големи танкери през проливите Босфор и Дарданели, многократно увеличените срокове за доставка и рисковете от забавяне на доставките поради метеорологични или други причини.