Рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас" е работила през миналата година с 50 процента неруски петрол. Това стана ясно от думите на директора на Агенция "Митници" Павел Геренски, който се изказа по време на днешното заседание на парламентарната Комисия по енергетика. "Към днешна дата рафинерията работи с малко над 88 процента руски петрол. За миналата годината това количество е 50 на сто", каза Геренски, цитиран от БТА.

Председателят на енергийната комисия в Народното събрание и депутат от парламентарната група на "ГЕРБ-СДС" Делян Добрев каза, че са изцяло излишни аргументите, че рафинерията не може да работи с друг петрол, освен руски при положение, че през миналата година е работила с 50 процента неруски петрол. Той счита, че причината тази година рафинерията да работи почти изцяло с руска суровина, е, че от началото на войната в Украйна руският петрол е поевтинял с 30-40 процента в сравнение с останалите сортове.

"Фактът, че миналата година тази рафинерия е работила само с 50 процента руски петрол означава, че е възможно тя да работи и догодина с 50 процента руски петрол, който да си остава за дела на вътрешния пазар, защото той е около 50 процента", изтъкна Добрев. Затова той не разбира аргументите, че рафинерията може да спре да работи, защото ще се ограничи износът на горива от руски петрол. Депутатът изрази мнение, че единственото, което ще се получи е, че свръхпечалбите ще бъдат по-малки, защото 50 процента от горивото ще бъде на 30-40 на сто по-висока цена. Затова от "ГЕРБ-СДС" предлагат приходите да се съберат във Фонда за енергийна сигурност.

Служебният заместник-министър на финансите Людмила Петкова каза обаче, че има опасност рафинерията да спре работа, ако се забрани тя да изнася остатъчните продукти, преработени от руски петрол, защото тя няма къде да ги съхранява.

По данни на Делян Добрев обаче, че от суровия петрол излизат 50 процента бензин, 35 на сто дизел, а останалите продукти са около 15 процента.

Ивайло Мирчев от парламентарната група на "Демократична България" каза, че 80 млн. лева до момента са изплатени на "Лукойл Нефтохим" като компенсации за високите цени на тока.

След тази дискусия парламентарната Комисия по енергетика не прие Проект на решение за прилагане на дерогацията от 5 декември 2022 г. с оглед намаляване цените на горивата на вътрешния пазар (внесен от "Продължаваме Промяната"). Според проекта на решение трябва да се въведе режим на проследяване на горивата и нефтопродуктите, произведени в България от руски суров нефт. Режимът на проследяване трябва да гарантира изпълнение на дерогацията, предоставена на България от Съвета на ЕС на 3 юни 2022 г., за да може произведените от руски суров нефт горива и нефтопродукти да се продават само на българския пазар. Като мярка относно спешна намеса за справяне с високите цени на енергията се предлага облагане с допълнителен данък на свръхпечалбите както за 2022 г., така и за 2023 г. на дружествата.

По време на обсъжданията на проекта на решение председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев каза, че този проект може да влезе в противоречие с други подобни законопроекти.