Макар че се ползва с дерогации и може да внася руски петрол по море и тръбопровод до края на 2024 г., България не може да продава получени от него нефтопродукти на купувачи в други държави-членки на ЕС или в трети страни. Можем обаче да изнасяме за Украйна някои рафинирани продукти, получени от внесения въз основа на тези дерогации петрол, включително чрез транзит през други страни от ЕС при необходимост.

Тези разпоредби се съдържат в приетия вчера от Съвета на ЕС девети пакет от санкции срещу Русия, съобщи БНР.

Сред продуктите, които могат да се изнасят за Украйна, при това само до определени обеми, са газьол, леки масла и препарати, минерален терпентин, авиационен бензин за двигатели, бензин за двигатели, керосин за реактивни двигатели, друг керосин, тежки масла, нефтени масла, тежки горива. За България износът на тези продукти е разрешен и заради необходимостта от ограничаване на рисковете за околната среда и безопасността.

От 5 февруари българските власти могат да разрешат при условия, които смятат за уместни, продажбата, доставката, трансфера и износа за Украйна на споменатите нефтопродукти. Те могат да го направят, ако преценят, че продуктите са предназначени само за употреба в Украйна или че с продажбата, доставката, трансфера или износа не се цели заобикаляне на санкциите.

В двуседмичен срок от даването на разрешение България е длъжна да уведоми другите страни- членки и Европейската комисия.

Москва очаква задълбочаване на проблеми в ЕС след новите санкции срещу

Новият пакет санкции на Европейския съюз спрямо Русия само ще задълбочи социално-икономическите проблеми сред европейските страни, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, предаде Ройтерс.

Тя призова Брюксел да отмени всички ограничения, които пряко или индиректно оказват влияние върху износа на руски зърнени култури и торове.

По-рано тази седмица руският президент Владимир Путин посочи, че Москва ще разширява търговското си сътрудничество с нови партньори в отговор на санкциите на Запада, включително и чрез рязко повишаване на износа на природен газ за Китай.