Унгарската нискотарифна авиокомпания Уиз еър (Wizz Air) защити днес новата си политика за заплащане на такса за допълнителен ръчен багаж, влязла в сила от вчера, срещу нареждането на италианския регулатор за конкуренцията да продължи да приема безплатно всички багажи в кабината, съобщи "Франс прес".

Според Уиз еър новата й политика за багажите, прилагана по цялата й мрежа от 142 дестинации в 44 страни, е прозрачна и справедлива за всички, тъй като предлага най-голям избор на багажи за клиентите си.

По новите правила вече трябва да се плаща за малък куфар под 10 килограма. Пътниците могат да продължат да качват безплатно ръчен багаж с размери до 40x30x20 сантиметра.

Друга нискотарифна авиокомпания, ирландската Райънеър (Ryanair) също въведе подобна мярка от вчера.

В сряда италианският регулатор за конкуренцията Антитръст (Antitrust) нареди на Райънеър и Уиз еър да прекратят новата система.

Според Антитръст допълнително заплащане по основен елемент от договора за въздушен транспорт, какъвто е ръчният багаж, предоставя неверна представа за реалната цена на билета и вреди на сравняването на тарифите с други авиокомпании, въвеждайки в погрешна преценка потребителя.

Райънеър вчера обяви, че възнамерява да обжалва нареждането на италианския орган за защита на конкуренцията.