Специализираното в производството на боеприпаси "ВМЗ-Сопот" ЕАД не е сключвало договор за производство на 155-мм снаряди, съобщиха за БТА от Министерството на икономиката и индустрията, което е принципал само на едно от дружествата от военно-промишления комплекс.

Вчера, в публикация на в. "Файненшъл таймс", за която писахме, са цитирани представители на американското правителство да отбелязват, че САЩ вече са сключили сделки с България и Южна Корея за доставка на 155-милиметрови снаряди за Украйна и водят преговори с Япония за същото.

Британският всекидневник отбелязва, че според представители на американските власти усилията в областта на оръжията са насочени към доставката на повече снаряди за гаубици с калибър 155 милиметра, с които Украйна разполага по цялата фронтова линия. Те включват и доставки от международни съюзници в краткосрочен план наред с планове за увеличаване на производството им в САЩ през следващите две години.

Защо ВМЗ

На 28 март пред Нова  служебният министър на отбраната Димитър Стоянов каза, че доколкото му е известно, ВМЗ още няма възможност да произвежда 155-милиметрови снаряди. Стоянов все пак заяви, че военно-промишления комплекс е към Министерство на икономиката.

Ден по-късно, на 29 март служебният министърът на икономиката Никола Стоянов заяви, че държавното оръжейно предприятие ВМЗ-Сопот може да произвежда 155-милиметрови снаряди. Според Стоянов обаче става дума за експериментално, а не за серийно производство на такива боеприпаси в България. 

"ВМЗ са произвеждали такива снаряди, но в такива бройки, които са по-скоро за тестове. Надали има и 500 снаряда, които са произведени, тестовете са успешни, има техническа възможност да произвеждаме, но до момента няма серийно производство", каза на 29 март Стоянов, цитиран от БНР.

И пак от Димитър Стоянов, казано във Велико Търново и цитирано от "Сега": "Към МО е единствено компанията ТЕРЕМ, а тя не произвежда боеприпаси с натовски стандарти. При посещението си в два от заводите на комисаря Тиери Бретон беше демонстрирана способността на предприятията да произвеждат 155-милиметрови снаряди по натовски образец. Имаме такива способности, количествата са ограничени. Две частни фирми са заявили, че произвеждат 155 мм снаряди. Това са частни контракти, нямаме информация за сделките". Явно той отново няма предвид ВМЗ, защото тя не е частна, а е изцяло към ДКК и МИ.

Защо 155-милиметрови снаряди 

В средата на март ЕС одобри схема, по която на Украйна ще бъдат доставени 1 милион 155-милиметрови снаряди, които имат по-голяма унищожителна способност. Държави, което разполагат със запаси, ще могат да ги изпратят, като бъдат компенсирани за това от общ европейски фонд. 

ЕС ще финансира обща поръчка на снаряди за Украйна, в които са готови да се включат повечето от страните членки.

Служебното правителство отказа да се присъедини към такава обща поръчка, като тогавашният министър на отбраната Димитър Стоянов се аргументира с това, че българската армия не използва 155-милиметрови снаряди. 

В същото време президентът Румен Радев заяви, че заедно с Европейската комисия ще се работи за повече инвестиции в бъргарската военно-отбранителна индустрия.

На 7 юли Съветът на Европейския съюз (ЕС) постигна съгласие с Европейския парламент (ЕП) по проект за разширяване на производството на боеприпаси в страните от ЕС, съобщи днес на сайта си пресслужбата на съвета. Това решение ще позволи спешното отпускане на 500 млн. евро от бюджета на ЕС за стимулиране на производството на боеприпаси и ракети за залпов огън и за противовъздушната отбрана. 

И обратно към ВМЗ

След решение на парламента от 6 юли  - в деня на посещението на президента на Украйна Володимир Зеленски, ВМЗ "Сопот" ще продаде стари снаряди на Украйна с изтекъл или скоро изтичащ срок на годност (със сигурност не става дума за 155-милиметрови), като в замяна ще произведе нови за складовете на българската армия. Решението урежда "ускоряване на процеса по обновяване на ведомствените запаси на министерството на отбраната, представляващи оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия".

Предвижда се обновяването да стане чрез замяна на новопроизведени боеприпаси, като се предоговорят сроковете и количествата в сключения с ВМЗ ЕАД договор при наличие на производствени възможности на държавното публично предприятие за това.