Китайското правителство е одобрило 18 търговски марки на компании, свързани с американския президент Доналд Тръмп и дъщеря му Иванка Тръмп, през последните два месеца, сочат държавните китайски регистри, съобщи днес Асошиейтед прес в деня на междинни избори в САЩ.

През октомври китайската служба за търговските марки е дала временно одобрение на 16 търговски марки на Иванка Тръмп маркс (Ivanka Trump Marks LLC), като така марките, получили зелена светлина от Китай тази година стават общо 34, според онлайн данните на службата. Новите одобрения включват модни стоки с марката на Иванка Тръмп като слънчеви очила, дамски чанти, обувки и бижута, както и разкрасителни услуги и машини за гласуване.

Одобренията са направени три месеца след като Иванка Тръмп обяви, че слага край на дейността на своята марка дрехи, обувки и аксесоари, чието развитие беше ограничила, за да избегне конфликти на интерес с длъжността си на съветник в Белия дом.

Китай временно е одобрил и две "Тръмп" марки на Ди Ти Ти Ем опърейшънс (DTTM Operations LLC), чиято централа е в кулата Тръмп на "Пето авеню" в Ню Йорк. Те обхващат брандиран ресторант, бар и хотелски услуги, както и дрехи и обувки.

Марките ще получат окончателно одобрение, ако няма възражения в срок от 90 дни.

Молбите за одобрение са били подадени през 2016 година.