Шефът на китайското поделение на Tesla Inc Том Джу беше повишен и ще поеме ръководството на заводите за асемблиране на компанията за производство на електрически автомобили в САЩ, както и операциите по продажбите в Северна Америка и Европа. Това съобщи Reuters, като се позова на информация, разпространена за вътрешно ползване.

Не се променя позицията на Джу като вицепрезидент за Китай; той също така запазва отговорностите си като най-високопоставен изпълнителен директор на Tesla по продажбите в останалата част от Азия.

С този ход Джу се превръща в най-високопоставения изпълнителен директор на Tesla след Илон Мъск, като ще отговаря за доставките на всички основни пазари и цялото производство извън все още развиващия се завод на Tesla в Германия.

Компанията обяви вече публично на 2 януари, че е продала рекордните 1,3 милиона коли през изминалата година, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Така компанията подобри рекорда от предходната 2021 г., когато бяха продадени 936 000 превозни средства. Но не бе постигната набелязаната от Мъск цел от 1,4 милиона продадени превозни средства за 2022 г.

Продажбите са нараснали вместо с 50%, само с 40% и то въпреки усилията за стимулиране в тази насока, включително и 7500-доларова отстъпка в САЩ за моделите Y и 3, които са най-продаваните.

Tesla, която е базирана в Остин, в Тексас, трябваше да се справя с нарастващи случаи на коронавируса в Китай, където заради това бе преустановено производството в нейния шанхайски завод.

През изминалата година компанията не пусна на пазара нито един нов модел и е изправена пред нарастващата конкуренция на компании като "Лусид" и "Ривиан", които постоянно представят на пазара нови електромобили.

Това, съчетано с действията на Мъск след като купи за 44 милиарда долара "Туитър", помогнаха за спад с над 65 процента на акциите на "Тесла" през миналата година и инвеститори сега се опасяват, че "Туитър" разсейва Мъск от автомобилната му компания.

Според "Индекса на милиардерите на Блумбърг" Илон Мъск е изгубил безпрецедентните 200 милиарда долара от ноември 2021 г. насам, предаде ДПА. Сега състоянието му се оценява на 137 милиарда долара, а преди 14 месеца то е било 340 милиарда долара. Това му коства и позицията на най-богат мъж в света.