Предизвикалият голям публичен интерес пакет от плащания на стойност 56 милиарда долара, който Tesla предостави на боса Илон Мъск през 2018 г., се оспорва в американски съд. В понеделник, 14 ноември, започна съдебният процес по обвиненията от акционер на Tesla, че пакетът възнаграждения е бил обусловен от лесни за постигане цели и инвеститорите са били подведени, за да го одобрят, съобщиха световните агенции. Очаква се Илон Мъск да изрази позицията си по темата по-късно тази седмица.

Пакетът плащания обвързва компенсацията за Мъск с целите за представянето на компанията, като цена на акциите и рентабилност.

Акционер на "Тесла" се надява да докаже по време на петдневния съдебен процес, че Мъск е използвал влиянието си над борда на производителя на електрически автомобили, за да наложи пакета от 2018 година, който дори не изисква от него да работи на пълно работно време в "Тесла".

Мъск, най-богатият човек в света, ще свидетелства в сряда (16 ноември), заяви вчера пред съда в Уилмингтън, щата Делауеър, Грег Варало, адвокат на акционера Ричард Торнета.

Акционерът настоява съдът да отмени пакета плащания, чиято стойност е шест пъти по-висока от комбинираните заплати на 200-те водещи изпълнителни директори през 2021 година, според Амит Батиш от компанията за проучвания "Екуилар" (Equilar) .

Пакетът плащания е шест пъти по-голям от заплатите на топ 200 главни изпълнителни директори на Америка взети заедно през 2021 г., според последните изчисления на Equilar.

Мъск и директори в "Тесла", които също са обвиняеми, отричат обвиненията. Те се аргументират, че пакетът е изпълнил заложената цел - да гарантира, че предприемачът ще ръководи успешно "Тесла" през критичен период, което е довело до десетократно поскъпване на акциите на компанията.

Одобрението на пакета от възнаграждения, който позволи на Мъск да закупи акции на Tesla с голяма отстъпка, ако фирмата изпълни целите, се разглежда като вот на доверие към него.

Айра Ерънпрайс, член на борда на Tesla от 2007 г., каза пред съда в понеделник, че предназначението на пакета е било да държи Мъск ангажиран с Tesla, вместо да напусне и да иде другаде, съобщи БиБиСи.

Повече от 70% от акционерите на Tesla гласуваха "за", въпреки че в делото се казва, че много от тях са хора, тясно свързани с Мъск.

Ричард Торнета, малък акционер, има бизнес с продажба на части за автомобилни стерео системи. Той смята, че Tesla е подвела обществеността, като е прогнозирала, че целите пред компанията са трудни за постигане, докато всъщност компанията винаги е очаквала, че ще ги постигне.

Процесът се наблюдава от съдията, който беше и съдия по делото между Мъск и Twitter. Този спор приключи, преди да влезе реално в съда, когато Мъск се съгласи да купи платформата за 44 милиарда долара, както беше първоначално обещано. Анализаторите предполагат, че сега Мъск има по-добри шансове за победа.

Директорските бордовете имат широки правомощия да определят заплащането, въпреки че са изправени пред по-висока летва, ако съответният служител е основен акционер. В делото се казва, че бордът на Tesla е бил твърде тясно свързан с Мъск, за да се смята за независим, тъй като е бил пълен с приятели на предприемача и неговия брат, отбеляза БиБиСи.