Илон Мъск е даден на съд за 258 милиарда долара от инвеститор в Dogecoin, който го обвинява в това, че управлява пирамидална схема в подкрепа на криптовалутата, съобщиха световните агенции.

Ищецът Кийт Джонсън - който закупи Dogecoin през 2021 г. - търси колективен иск в Южния окръг на Ню Йорк срещу Мъск и неговите компании SpaceX и Tesla за обезщетение от поне 86 милиарда долара - което представлява спада в пазарната стойност на Dogecoin от май 2021 г., но иска тази стойност утроена.

Мъск е главен изпълнителен директор на Tesla и SpaceX.

Джонсън твърди, че Мъск е повишил цената на Dogecoin със своите туитове, но че валутата няма "базова стойност" и Мъск я популяризира за своя собствена "печалба, показност и забавление" - използвайки своя пиедестал като най-богат човек в света, за да управлява и манипулира пирамидалната схема на Dogecoin.

Джонсън също така иска съдебни заповеди за забрана Мъск да популяризира Dogecoin и да обяви търговията с тази криптовалута за форма на хазарт, съгласно федералния закон и законите на Ню Йорк.

В иска се твърди, че Dogecoin е "незаконно предприятие за измама", подхранвано от промоция и манипулация в Twitter.

Tesla през февруари 2021 г. заяви, че е купила за кратко време 1,5 милиарда долара в биткойни ги прие като разплащателно средство за автомобилите си.

Курсът на Dogecoin в четвъртък бе около 5,8 цента при пика през май 2021 г., когато достигна около 74 цента.

"Форбс" (Forbes) припомня, че стойността на Dogecoin спада през последната година до 5,8 цента в четвъртък, от пика от 64 миналия май. Мъск започна да популяризира Dogecoin през 2019 г. с поредица от туитове, включващи "DOGE" и "Tesla merch, закупувани с Dogecoin", като и двете промоции увеличиха стойността на криптовалутата. През февруари 2021 г. Мъск се върна към подкрепата си, туитвайки: "Буквално ще платя реални $" на хора, които анулират акаунтите си в Dogecoin. През същия месец Комисията за ценни книжа и борси на САЩ започна разследване на Мъск за неговите туитове, свързани с Dogecoin. След това Мъск туитна: "Додж ще живее вечно". Мъск продължи да подкрепя или поне да споменава Dogecoin в Twitter, както и в епизод на шоуто Saturday Night Live от май 2021 г.

В иска се казва, че Dogecoin е "измама, при която "по-големите глупаци" са измамени да купят монетата на по-висока цена".