Френската група TotalEnergies обяви, че намалява с една четвърт предвидените инвестиции в британската част на Северно море, след като Лондон повиши извънредния данък върху свръхпечалбите на енергийните гиганти, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Други компании, сред които Shell, също обявиха, че ще ореразгледат плановете си за инвестиции в тази част на света.

"ТоталЕнержи" оцени влиянието върху текущите и бъдещите си проекти от новата промяна на данъчните условия във Великобритания", обяви в изявление до АФП шефът на британския филиал за проучване и производство на групата Жан-Люк Гизиу.

"Само за 2023-а инвестициите ни ще бъдат намалени с 25 на сто", заяви Гизиу. Това се равнява на 100 милиона британски лири по-малко спрямо досега предвиденото за идната година.

Британското правителство обяви в края на ноември, че налогът върху печалбите на енергийните компании, въведен през май, ще бъде увеличен от 25 на сто до 35 на сто и удължен с 3 години до 2028 година.

Възможността за намаляване на този данък в замяна на инвестиции, силно критикувана от екологичните организации, се запазва, но по-скоро като стимул за нисковъглеродни проекти и по-малко за петролни и газови проекти.

Други енергийни компании, начело с "Шел" (Shell), също обявиха, че увеличението на този данък, ще им попречи да преразгледат инвестициите си в страната.

EK от своя страна стартира в края на септември т.нар "временна солидарна вноска" върху печалбата на енергийните групи.

"ТоталЕнержи", който обяви нова рекордна печалба от 6,6 милиарда долара през третото тримесечие, е изчислил, че ще трябва да плати 1 милиард евро в шест страни от ЕС през 2022 година, ако тази вноска се прилага навсякъде.

Във Франция Сенатът, в който дясната опозиция има мнозинство, отхвърли в края на ноември приемането на подобен налог.