Към момента няма ясен план кога ще бъде извършен следващият сондаж в Блок "Хан Аспарух" в Черно море. Това заяви главният изпълнителен директор на една от водещите международни енргийни компании "ТоталЕнержи" (TotalEnergies) Патрик Пуяне в отговор на въпрос на БТА за текущото състояние на проучванията в източната част на блока, след няколко неуспешни сондажа в зоната по-близо до българския бряг.

Това което очакваме в момента е да намерим партньор, с които да споделим разходите за този проект, посочи Пуяне, който взе участие в панел, посветен на енергийния преход, в рамките на втория ден на "Международния форум Астана", провеждащ се в столицата на Казахстан.

Опитите за намиране на залежи от синьо гориво в този участък от акваторията ни започнаха, след като през 2012 г. българското правителство издаде разрешение за извършването на проучвания. То бе предоставено на консорциум от компании, като в момента водещо дружество е "ТоталЕнерджис ЕП България" Б.В. Другият партньор в момента е "ОМВ Офшор България".

В началото на годината в интервю за БТА управляващият регистрираната в България компания, част от "ТоталЕнержис", Ив Льо Стънф заяви, че в източната част на блока "Хан Аспарух", намиращ се в изключителната икономическа зона на България в Черно море, са съсредоточени най-големите надежди за откриване на въглеводороди и по-специално на природен газ, той допълни, че компанията търси подкрепа за този сондаж, който се очаква да бъде с най-голям потенциал за намиране на икономически изгоден за добиване природен газ. Тогава бяха проведени и срещи с представители на редица политически партии в опит да се намери необходимата подкрепа.

Надежди за откриване на газ с търговски потенциал дадоха извършените по време на пандемията сеизмични проучвания.

Във връзка с това Льо Стънф отбеляза, че откритата петролна система всъщност може да бъде подобна на тази, открита в Румъния през 2012 г. в сондажа "Домино" (в резултат на което скоро ще бъде разработено находището "Нептун дийп" - Neptune Deep)".

По думите му геоложката формация би могла да бъде аналогична и на нефтената система, открита през 2020 г. в Турция чрез сондажа "Туна-1" (който доведе до текущо разработване на находището "Сакария" от "Търкиш петролиъм" (Turkish Petroleum), чийто първи добив на газ се очаква през 2023 г.).