Френската група "ТоталЕнержи" (TotalEnergies) обяви днес, че отзовава ръководителите си от руския "Новатек" (Novatek) и повече няма да отчита в резултатите си дела си от 19,4 на сто, който има в газовия гигант, предаде Франс прес, цитирана от БТА. В резултат на това тя предвижда обезценяване на активите й с 3,7 милиарда долaра през четвъртото тримесечие.

"Съветът на директорите на "ТоталЕнержи" реши да отзове представителите на компанията от Съвета на директорите на "Новатек" с незабавен ефект и делът от 19,4 на "ТоталЕнержи" в "Новатек" вече няма да се отчита в резултатите на компанията". Това обяви в комюнике френският енергиен гигант, добавяйки, че резултатът от това решение ще се изрази в "обезценяване от около 3,7 милиарда долара".

През август TotalEnergies съобщи, че е сключила споразумение да продаде на "Новатек" своя дял от 49 процента в руското газово находище Термокарстовое.

Френската компания тогава също така отрече да произвежда керосин, който според статия във в."Монд", след преработка, служел за гориво за руските бойни самолети в Украйна.

TotalEnergies произвеждаше в Русия, съвместно с "Новатек," газов кондензат, който се преработва в реактивно гориво, но то е за износ, уточни френската компания.

Керосинът, получен от тези кондензати, е ексклузивно за износ от Русия, той няма необходимите сертификати, за да бъде продаван на руския пазар", е съобщила "Новатек" на "ТоталЕнержи", според информация на финансовата агенция Ажефи-Дау Джоунс (Agefi-Dow Jones). Френската група заяви, че иска да се сложи край на тази неоснователна полемика, която засяга репутацията на компанията.

В средата на август "Монд" и неправителствената организация "Глоубъл уитнес" (Global Witness) съобщиха, че са проследили пътя на газа от находището Термокарстовое в Сибир до руска военновъздушна база. Тази информация незабавно беше отречена от френската група.

Находището Термокарстовое се управлява от дружеството "Тернефтегаз", в който "ТоталЕнержи" е миноритарен акционер (49 на сто) от декември 2009 г., заедно с руската група "Новатек" (51 на сто). "ТоталЕнержи" има и миноритарен дял от 19,4 на сто в "Новатек", който вече отписа от активите си.

"Новатек" е вторият по големина добив на природен газ в Русия и седмата по големина публично търгувана компания в световен мащаб по обеми на добив на природен газ. Компанията първоначално стана известна като OAO FIK Novafininvest. "Новатек" е базирана в Ямало-Ненецкия автономен район в Западен Сибир и поддържа търговски офис в Москва