В понеделник Комисията за ценни книжа и борси в САЩ (SEC) повдигна обвинения за измама срещу автомобилната компания "Нисан" (Nissan), бившия й изпълнителен директор Карлос Гон и бившия ѝ директор Грег Кели във връзка с фалшиво разкриване на финансова информация относно "пропускането" на над 140 милиона долара, изплатени на г-н Гон при неговото пенсиониране.

Според обвиненията на SEC, още през 2004-а година управителният борд на "Нисан" е делегирал на Карлос Гон правомощието да определя индивидуални нива на компенсации за директори и изпълнителни директори, включително неговите собствени компенсации.

От 2009-а година до ареста му в Токио през ноември 2018-а година, Карлос Гон, с помощта на Грег Кели и подчинените му в "Нисан", участваха в схема за прикриване на над 90 милиона долара обезщетения от публично разкриване на тази информация, като същевременно бяха предприети стъпки за увеличаване на надбавката за пенсиониране на Гон с с повече от 50 милиона долара.

Комисията за ценни книжа и борси глоби "Нисан" и Карлос Гон с общо 16 млн. долара по тези обвинения, като автомобилният гигант ще плати 15 млн. долара, а бившият изпълнителен директор - 1 млн. долара. Бившият директор на "Нисан" Грег Кели също беше обвинен и се съгласи да плати глоба от 100 хиляди долара.