Бившият председател на борда на директорите на Рено-Нисан (Renault-Nissan) Карлос Гон, задържан под домашен арест в Япония, където трябва да бъде съден през 2020 г. за финансови злоупотреби, е пристигнал в Ливан, съобщи Франс прес, като се позова на източник от ливанските сили за сигурност.

"Гон пристигна днес на летище Бейрут", заяви за АФП източникът. Друг ливански служител потвърди информацията, уточнявайки, че не е ясно по какъв начин той е напуснал Япония, допълва АФП.

"Той вече е у дома. Това е голямо приключение", съобщи за АП Рикардо Карам, телевизионен водещ и приятел на Гон, който го е интервюирал неколкократно. Карам потвърди новината, разпространена най-напред от френския в. "Еко" и ливанския "Л'ориан льо жур", но не пожела да разкрие подробности.

Според ливански медии Гон е пристигнал в Бейрут с частен самолет от Турция. Не е ясно как е напуснал Япония, където бе поставен под наблюдение, отбелязва АП. "Уолстрийт джърнъл" и "Ню Йорк таймс" съобщиха, че той е избягал от Япония.

65-годишният Гон, задържан миналата година, през април бе освободен срещу парична гаранция от 500 милиона йени (около 4,5 милиона долара) и поставен под домашен арест при изключително строги условия, след като прекара почти 120 дни в ареста.

Гон, който е от ливански произход и има и френски, и ливански паспорт, бе смятан за герой в Ливан, където мнозина дълго време се надяваха, че един ден ще играе по-голяма роля в политиката или ще помогне на затъналата в криза икономика. Политици от всички кръгове се мобилизираха в негова защита след арестуването му в Япония, намеквайки, че е жертва на конспирация с бизнес мотиви.

Гон говори свободно арабски и редовно посещаваше Ливан. Известно е, че има къща в Бейрут. Роден е в Бразилия, където е емигрирал дядо му от Ливан, но е израснал в Бейрут, където прекарва част от детството си в йезуитско училище. Съпругата му Карол Нахас също има ливанско потекло. Японският държавен министър на външните работи Кейсуке Судзуки посети Бейрут по-рано този месец и се срещна с президента и външния министър, припомня АП.

Карлос Гон потвърди в кратко съобщение, разпространено чрез негови представители днес, че е напуснал Япония, където го очаква съдебен процес, и е в Ливан, предаде Асошиейтед прес.

Гон заяви, че "не е избягал от правосъдието, а от несправедливост и политическо преследване", че "повече няма да бъде заложник" на "пристрастна японска правосъдна система, където вината е презумпция" и че "най-сетне ще може да комуникира свободно с медиите" и с нетърпение очаква "това да започне още тази седмица".

Гон бе арестуван в Япония преди около година по различни обвинения във финансови злоупотреби и бе освободен под парична гаранция при условия, непозволяващи пътуване в чужбина. Той многократно е заявявал, че е невинен и че властите са скалъпили обвиненията срещу него, за да предотвратят планирано по-тясно сливане между "Нисан" (Nissan Motor Co) и "Рено" (Renault SA).

Гон бе под домашен арест в Токио от март при строги условия, включващи предаването на паспорта му на властите, припомня Ройтерс. Той не спомена как е напуснал Япония. Възможно е да е заминал без разрешение и под чуждо име, твърди източник от националната имиграционна служба пред японската телевизия Ен Ейч Кей, цитирана от ТАСС. В Токийския окръжен съд са потвърдили, че условията на домашния арест не са променени и той не е получавал разрешение за излизане от Япония, предаде агенция Киодо.