Адвокатите на изпадналия в немилост бивш ръководител на автомобилния алианс Renault-Nissan-Mitsubishi Карлос Гон са поискали от Токийския окръжен съд да отхвърли всички обвинения срещу техния клиент, заявявайки, че прокуратурата участва в заговор с правителствени служители и представители на Nissan за отстраняване на Гон от поста, който заемаше в обединението, съобщава Ройтерс.

 

Юридическият екип на Гон заяви в четвъртък в съобщение до медиите, че е предал два документа на съда малко преди планираното досъдебно заседание същия ден, в които са изброени случаи на "неправомерно поведение" от страна на прокурорите и "фактически защити", показващи, че Карлос Гон е невинен по обвиненията във финансови нарушения и злоупотреби.

"Процесът срещу него (Гон) е резултат от незаконно съглашателство между прокурори, служители на министерството на икономиката, търговията и индустрията и представители на Nissan, които са сформирали тайна коалиция за изготвяне на обвинения за неправомерни действия", посочват адвокатите в общо прессъобщение.

От първия арест през ноември вече четири пъти са били повдигани обвинения срещу Гон, в които се твърди, че той не е отчитал заплатата си от Nissan, временно е прехвърлял лични финансови загуби върху японския концерн и е одобрявал плащания на търговци на автомобили с цел лична облага.

Карлос Гон, който в момента е пуснат под гаранция, няма право да напуска пределите на Япония, да се свързва със своята съпруга или дори да използва безнадзорно интернет. Японските съдебни власти отхвърлиха вече няколко жалби на Гон, докато адвокатите му ясно заявяват, че наложените му ограничения нарушават японската конституция и международните закони, особено по отношение на принудителната ряздала със семейството му.

През септември Гон и Nissan се договориха да уредят искове на Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ, отнасящи се до неверни данни, свързани с компенсации на бившия председател на автомобилния алианс. Nissan се съгласи да плати 15 млн. долара, докато Гон прие граждански санкции в размер на 1 млн. долара и 10-годишна забрана да изпълнява функциите на служител или директор на публично търгувана американска компания.

Съдебните власти в Япония все още не са определили график за започване на съдебно преследване срещу Гон, като местните медии съобщават, че първият процес може да започне през март. Екипът на Карлос Гон от 13 защитници включва и четирима японски адвокати, които ще го защитават в рамките на предстоящите съдебни процеси.